Franz Josef, Wanaka, Queenstown & Milford Sound

Pff weer veel te veel te vertellen. Het is weer iets te lang geleden dat ik een stukje heb geschreven. Eerst even een kleine update over m’n plannen. Heb een week of twee een baantje proberen te zoeken in Queenstown, helaas zonder resultaat. Het is hier echt super, maar het werkte allemaal behoorlijke demotiverend. Maarrr, heb toch besloten te blijven. Ga met kerst naar Melbourne, AustraliĆ« en dan misschien New Years Eve in Sydney! Wil namelijk toch heel graag een stukje Oz meepakken, zou zonde zijn van m’n lange reis righting de Pacific.

Wat heb ik in de tussentijd nog allemaal gedaan, te veel om op te noemen. In Franz Josef heb ik dus een full day gletsjer wandeling gedaan. Het zou behoorlijk intens zijn, dus heb even overwegen of ik wel mee zou gaan. Heb er uiteindelijk zeker geen spijt van gehad. Wat een ervaring om over de glacier te lopen. Elke dag wordt er door de gidsen een nieuwe route uitgehakt. Het is echt heel speciaal in dit gebied binnen een paar km afstand heb je: strand, regenwoud en daarna een gletsjer. Dit gedeelte is overigens het gebied met de meeste regenval van NZ, er valt namelijk een paar meter (!) regen per jaar.

20111219-102820 AM.jpg

Met een paar uur rijden kwam ik dan uiteindelijk in het droogste gebied van Nieuw Zeeland aan. Je ziet het landschap langzaam veranderen, heel speciaal. Eerst rijd je door Haast met overal wat random watervallen langs de weg. Het is een erg afgelegen gebied waar je verder rijd door Haast Pass richting het plaatsje Wanaka. Prachtige bergen kom je hier tegen langs mooie meren met een schitterend uitzicht over de bergketens hier in de regio. Wanaka is een mooi, klein rustig dorpje, waar ik even rustig een dag in een hostel met ontzettend leuke mensen. De druktemakers in de bus was ik toch echt even zat. Soms gaat contact maken opeens erg makkelijk.

20111219-103020 AM.jpg

De dag erna op weg naar Queenstown, waar ik dus heb geprobeerd een baantje te zoeken. Vele CV’s uitgedeeld en langs blijven gaan met de vele cafes en restaurants. Vele bezoeken later uiteindelijk niks gevonden. Heb toch het idee dat ze eerst mensen met moedertaal Engels aannemen. Ik had dan ook al besloten om de sleur te doorbreken en naar Te Anau te gaan. QT is verder een prima stadje om deze tijd door te brengen, aantal keer goed wezen stappen met verschillende mensen.

In het hostel heb een aantal leuke mensen ontmoet onder ander de hostel manager een aardige gast uit Wales en een meisje uit Chili dat er werkte voor accommodatie. Queenstown is overigens prachtig mooi, heb er een middag een wandeling gedaan naar Queenstown Hill. Flink stijl maar aan de top wordt je getrakteerd met een geweldig 360 panorama uitzicht. Wil nog steeds wat panorama foto’s maken, maar heb er nog niet de kans voor gehad.

20111219-103211 AM.jpg

Een must see is Milford Sound, het is misschien een beetje gehyped maar is toch wel heel speciaal. Gigantische fjorden zo ver je kunt kijken tot hoog in de lucht. Het weer was die dag super, want normaal komt het hier met bakken uit de hemel. Wat ook wel weer heel speciaal moet zijn omdat je dan ontelbare watervallen langs de fjorden hebt.

De weg naar Milford Sound is ook erg spectaculair, in de winter is deze weg vaak gesloten door lawines. Ze proberen nu door lawines te creƫren de weg zoveel mogelijk op te houden. Langs de weg zijn er delen waar nog sneeuw en ijs ligt van de lawines. Langs een klein meertje heb ik voor het eerst echt kennis gemaakt met de sand flies. Hele irritante vliegjes die je continue steken, maar gelukkig hebben ze daar voor Bushman spray uitgevonden. Helpt vrijwel meteen.

20111219-103428 AM.jpg

De cruise zelf was vrij rustig, je had alle ruimte om foto’s te maken en het voelde gelukkig niet heel toeristisch aan. Soms zie je tijdens de cruise ook dolfijnen en heel soms orka’s, dit keer helaas niet. Wel hebben wel wat zeehonden gezien, erg tof omdat het schip heel dichtbij kwam. Nog een mooi momentje is dat het schip onder een waterval doorvaart, dan kun je pas zien hoe hoog de waterval eigenlijk is. Vaak vallen deze door de gigantische fjorden een beetje in het niet.

In Te Anau heb ook nog een relaxte cruise gedaan naar de gloeiwormen, erg gaaf om te zien die beestjes. Plus nog een mooie rustige boottocht over het meer van Te Anau. In de gloeiwormgrotten zelf mag je niet fotograferen omdat ze anders niet meer oplichten. Je hebt ze op verschillende plekken in Nieuw Zeeland maar heb ze op het Noordereiland helaas gemist. Als je trouwens de BBC documentaire Life hebt gezien, daar komen ze ook in voor.

Terug in Queenstown ben ik nog paar keer langs geweest bij wat bedrijven waar ik m’n CV had gedropt. Helaas zonder resultaat, toen ben ik dan ook de plannen die ik nu heb gaan maken.

Inmiddels ben ik in Tekapo een plaatsje met een geweldig uitzicht over Lake Tekapo. Vandaag samen een Zwitserse jongen een wandeling gedaan naar de top van Mt John met echt een briljant uitzicht. Vanaf hier kun je ook Mt Cook in de wolken zien liggen, de hoogste berg van NZ.

Vanavond ga ik om 11:45pm naar het naar het astronomisch centrum boven op dezelfde berg. Moet geweldig zijn, omdat dit centrum het beste uitzicht heeft over het heelal. Ben erg benieuwd! Snel weer meer. Check ook weer de foto’s, heb er weer flink wat toegevoegd. Zal snel weer een nieuwe update posten!

Posted in New Zealand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*