Heading South

Afgelopen woensdag na een overnachting in Auckland, was het weer tijd voor een busrit met Kiwi Experience. Bestemming: Hot Water Beach. Hier komt het water letterlijk kokend uit de grond. Bij het juiste getijde kun je op het strand je eigen warm water bad maken. Daarna nog een wandeling naar een rotsachtige baai, erg gaaf om te zien.

20111016-155206.jpg

Het hostel was hier echt gloednieuw neergezet omdat het een nieuwe stop van Kiwi Exp is geworden. Na een gezellig frisse avond met een klein biertje op het einde was het een gezellige maar vermoeiende dag. Een aantal nieuwe mensen (Duits, Frans, Engels, Fins) leren kennen, elke keer zitten er namelijk weer nieuwe backpackers in de bus.

De dag hierna weer een vroege stopover richting Waitomo, beroemd om zijn grotten vol met gloeiwormen. Helaas heeft de regen hier toegeslagen, alle grotten zijn compleet ondergelopen en alle activiteiten zijn afgelast. Kon ik helaas ook niet gaan abseilen van 40 meter, of zou ik nou toch voor de wandeling zijn gegaan?

Verder is er in dit kleine dorpje niet veel te doen. Gelukkig één sprankje hoop, een overheerlijke BBQ van de lokale bar. Inderdaad heerlijk gegeten voor een euro of 8 met nodige biertjes om iedereen nog wat beter te leren kennen. Zowel Franse drank spelletje (Ping Pang Pong) als Engelse (Fuzzy Dog) kwamen daarvoor aan te pas, classic!

Gisteren gingen we op weg naar de volgende bestemming namelijk, Rotorua. In de volksmond ook wel Rotten-rua, het kan hier namelijk vreselijk naar rotte eieren stinken. Daarover later meer. Eerst hadden we een tussenstop voor een korte wandeling door een oude goudmijn. Het is wel gaaf om te zien, want nog geen 80 jaar geleden was deze nog in gebruik. Over een kolkende rivier met zo’n touw brug, zonder goudvondst. De mijnwerkers hebben hun werk goed gedaan!

Rotorua is de plaats waar veel activiteiten van de Maori’s plaatsvinden. Het staat ook bekend om de zeer actieve ondergrond, waardoor er in het centrum bubbelende modderpoelen te vinden zijn en letterlijk kokend waterbronnen. Bijkomstigheid is dat er heel veel zwavel vrij komt. Straks liep ik dus naar de supermarkt en hing er een ontzettende rotte eieren lucht, iets minder prettig.

20111016-155441.jpg

Om nog wat van de Maori cultuur mee te krijgen zijn we gisteren naar een traditioneel Maori dorp gegaan. Een rondleiding door het dorp waarbij je vragen kunt stellen over onder andere wapens die ze gebruikten. Met een ceremonie waarbij de leiders van onze groep voorgesteld moeten worden. Officiële gebruiken staan daarbij hoog in het vaandel, inclusief grote ogen en tong uitsteken van de krijgers.

20111016-155811.jpg

Het eten van die avond wordt op een speciale manier bereid is een “Hangi”. Dat is een ondergrondse oven waar het eten voor drie uur in wordt bereid. Met een heerlijk buffet als gevolg met vis, lam en kip. Het leukste van de trip was nog wel de chauffeur van de heen en terugreis naar het dorp. Uitleggen wat Kia Ora betekent in ongeveer 43 talen en dan op de terugweg de volksliederen van 15 landen zingen. Ik als enige Nederlander ons volkslied natuurlijk uit volle borst meegezongen. Erg vermakelijk.

Ik brei er nu echt weer een eind aan. Vandaag in m’n hostel weer veel nieuwe mensen ontmoet met opeens ontzettend veel Nederlanders. Zelfs een studiegenoot van de HAN, wie ik nog niet kende overigens. Gisterenavond was het weer Rugbytime met Wales – France. Vanavond gaat het helemaal los: Kiwi vs Kangaroo. Go Mighty All Blacks! Das het Nieuw Zeelandse team voor de leken onder ons.

Overmorgen naar Taupo, vrijdag richting de oostkust naar het plaatsje Gisborn. Ik merk overigens (nog) niets van de olieramp. Het moet wel behoorlijk impact hebben op de kust wat ik heb gehoord en gelezen. Tot snel!

Tagged with: , , , , ,
Posted in New Zealand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*