Cruel to the German

Welgeteld de tiende film geregisseerd door Quentin Tarantino is er weer één van groots formaat. Inglourious Basterds speelt zich af in het door de nazi’s bezette Frankrijk tijdens WOII. Tergend langzaam komt de film hoofdstuk na hoofdstuk op gang op naar het bloedstollende laatste deel. Als je de trailer bekijkt en we lieutenant Aldo Rain (Brad Pitt) mogen geloven, houdt hij zich bezig met een zeer serieus te nemen zaak:

You probably heard we ain’t in the prisoner-takin’ business; we in the killin’ Nazi business. And cousin, Business is a-boomin’.

Inglourious Basterds

Tarantino neemt het niet altijd even nauw met het gebruik van geweld in zijn producties. Het zal geen verrassing zijn dat de “Basterds” hier maar al te graag in mee gaan. Na het bevrijden van een Duitse overgelopen soldaat kan de actie namelijk echt beginnen.

Met de introductie van de “Bear Jew” jaagt Aldo Raine met z’n gortdroge én dreigende taal menig nazi, inclusief Hitler, de schrik op het lijf. Je weet na deze scènes niet of je nu moet gruwelen of in lachen moet uitbarsten. Hierna werkt de regisseur op meesterlijke wijze toe naar regelrechte geschiedvervalsing.

Ik kan er nog veel meer over zeggen, maar dan verklap ik volgens mij veel te veel over deze anders-dan-andere oorlogsfilm. Gaat dat zien.

Tagged with: , , , , ,
Posted in Movie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*