Lijstjes

Toplijsten van muziek, de Top 2000, de Q-music Kerst Top 631, beste nummer, album, film, boek en niet te vergeten het nieuwsmoment van het jaar: je wordt er op het einde van het jaar weer helemaal mee doodgegooid. En elk jaar kan ik er weer van genieten. Dus nu we het toch over lijstjes hebben: hier dé lijst met de leukste lijstjes van 2010.

De top 50 van de jaren nul. Briljant gevonden want zonder het te weten (ik had het tenminste niet door) zijn de eerste 10 jaar van het nieuwe millennium alweer bijna voorbij. Het zijn leuk geschreven stukjes met humor en met verwijzingen naar andere sites als ondersteuning van onderwerpen als Google, Lance Armstrong, H&M en de Euro. Geslaagde terugblik op het afgelopen decennium.

Muzieklijstjes zijn er natuurlijk een jaarlijks terugkerend tafereel, wat staat er dit jaar op #1 in de Top 2000 van Radio 2? Bij VPRO’s 3voor12 kunnen ze ook meepraten over het maken van lijstjes. Naast de Song van het Jaar en de welbekende beste albums hebben zij gemeend de lijst van beste muzikale twittermomenten 2009 te moeten samenstellen. Best vermakelijk als je leest over een opgesloten dj op het toilet.

Als een beetje Eric Corton-fan kan de lijst van de 3FM deejay natuurlijk niet ontbreken. Jaarlijstjes maakt Corton zelf liever niet want “zo’n lijstje is toch nooit goed”, maar in zijn eigen rubriek NRC Rocks maakt hij graag een uitzondering. Aanstekelijk enthousiast leidt hij je door het muzikale jaar heen met platen van de Staat, Anouk, Them Crooked Vulturess en Weezer. Waarbij vooral de lijst met vergeten platen voor mij nog een aantal pareltjes van albums heeft opgeleverd.

Een uitgebreid nieuwsoverzicht met hun eigen jaarlijsten is ook gemaakt door Nu.nl. Hier komen onder andere lijstjes met het boek, de film, het nieuwsmoment en de foto van het jaar voorbij. Een foto zegt meer dan duizend woorden is ook van toepassing op de Beeld pagina van NRC Next. Prachtige nieuwsfoto’s door het jaar heen verzameld van over de hele wereld en van kort commentaar voorzien.

Voor lijstjesfreaks die aan dit overzicht nog niet genoeg hebben en nog wel even zoet willen zijn: allesopeenrij.nl.

Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , ,
Posted in Daylife

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*